Alles van waarde is weerloos

Elke dag pendelt Gerard (80) heen en weer tussen zijn twee huizen die vol staan met boeken. In het ene huis woont hij en in het andere vertaalt hij romans van andere schrijvers. Gerard is al zijn hele leven vertaler, maar droomt ervan om zijn eigen boek te schrijven. Routineus vult hij zijn dagen met zijn vertaalwerk, en hoewel hij graag zijn eigen roman zou willen schrijven kan hij daar nog niet aan beginnen: hij mist nog het conflict voor zijn verhaal.

In de poëtische documentaire Alles van waarde is weerloos krijg je een inkijk in Gerards dagelijks leven en ervaar je zijn innerlijke belevingswereld door de poëtische blik van filmmaakster Karen Ebert. Een mistige kust vormt daarbij het podium voor Gerards conflict en zijn steeds terugkerende overpeinzingen.

Meegevoerd door de sterke kracht van de wind krijg je het gevoel dat de filmmaakster zelf ook ergens naar op zoek is. Gerards zoektocht raakt zo gaandeweg verbonden met die van de filmmaakster. Want ook zij zoekt, net als Gerard, naar haar eigen verhaal en naar manieren om dat verhaal te vertellen. Op poëtische wijze onderzoekt Alles van waarde is weerloos de innerlijke strijd van een maker en alle worstelingen die hiermee gepaard gaan.

Opdrachtgever: eigen productie
Jaar: 2021
Lengte: 25 min
Regie & edit: Karen Ebert
Camera: Pepijn Robben & Karen Ebert
Muziek: Roy Bemelmans
Sound & Sounddesign: Olivier Nijs

Voor meer info over de film klik hier.