Nieuw/Oud project

Social Design: een ontwerpproces sámen met de mensen over wie het gaat

Kunst en design confronteert, zet je aan het denken en geeft daardoor een andere kijk op maatschappelijke vraagstukken. Zo ook bij het community art project Nieuw/Oud, waarin een kunstenaar of ontwerper werd gekoppeld aan een inwoner van woonzorglocatie Vitalis. Een project waarbij de grenzen van leeftijd worden overschreden en mensen aan elkaar gekoppeld werden op basis van hun talenten en interesses.

Opdrachtgever: Kunstloc Brabant
Jaar: 2019
Lengte: 3 minuten

Idee

Show, don’t tell

De samenwerking met vormgevers in dit project is zo bijzonder omdat er op een heel andere manieren naar de cliënten van Vitalis wordt gekeken. Ze worden eindelijk weer eens benaderd vanuit hun talenten, het effect op hun eigenwaarde, het mee kunnen doen en niet in een hokje worden geplaatst.

Dit effect wilde ik in beeld brengen in plaats van de deelnemers alleen hierover te laten vertellen. Daarom is er gekozen voor een splitscreen, waarin je de interactie en de bijbehorende band die ontstaan is tussen de deelnemers goed ziet.

Over

Sámen met de mensen over wie het gaat

Samen ontwerpen de duo’s een nieuw product. Zo ontwierpen Gerard en Pim een putdeksel die de geschiedenis van een buurt blootlegt. Zo konden ze hun gezamenlijke passie naar een product vertalen. Evie en Henk, een andere duo ontwierp een kaartenset met vragen voor mantelzorgers. Dit omdat Henk al heel lang voor zijn dementerende vrouw zorgt en lastige vragen hierover bespreekbaar wil maken.

Oud_1280x720 (0-02-51-18)
Edit 5 Kunstloc.00_01_51_11.Still005
Edit 5 Kunstloc.00_00_07_11.Still002
Edit 5 Kunstloc.00_00_13_00.Still004
Edit 5 Kunstloc.00_02_41_01.Still008